Otvoreno pismo ministru zdravlja SMANJITE LISTE ČEKANJA

07.11.2016.

Poštovani ministre smanjite liste čekanja!?

 

                   Iako Vam se ovim  Otvorenim pismom obraćam u ime Udruge oboljelih od leukemije i limfoma,  iz kontakata s drugim udrugama koje okupljaju onkološke pacijente, svjedočim da i oni imaju slične probleme.  Poznata Vam je činjenica da je HZZO za pojedine dijagnostičke preglede i postupke koji su onkološkim bolesnicima neophodni, u zadnjih nekoliko godina uveo praksu određene mjesečne kvote osiguranika, odnosno pacijenata kojima su ti postupci dozvoljeni.  Takav pristup znatno diskriminira pojedine pacijente kojima liječnici te postupke indiciraju ali oni njima ostaju nedostupni jer je za taj mjesec ili godinu kvota osiguranika HZZO-o već popunjena. Neshvatljiva nam je takva politika HZZO-a i to prvenstveno s ljudske razine jer tko je taj koji obradu onkološkog bolesnika propisanu od liječnika jednom pacijentu može dozvoliti a drugome ne. Dodatno bi napomenuli kako smatramo da takvim postupkom HZZO čak niti ne štedi novce jer takve pacijenti liječnici onda „zamjenski“ šalju na niz drugih pretraga koje nerijetko koštaju i više, a nisu dovoljno učinkovite. Osim toga priroda bolesti onkoloških pacijenata je takva da nepravovremena dijagnoza najčešće dovodi do višeg stadija bolesti koji onda zahtijeva i kompliciranije i skuplje liječenje.

                   Jedan od eklatantnih primjera navedenog problema je pretraga PET-CT uređajem. Koliko nam je poznato  na snazi je HZZO-ova uredba o mjesečnoj kvoti od 795 pretraga (300 za KBC Zagreb i 495 za polikliniku Medikol podružnice Zagreb, Split, Rijeka, Osijek-zajedno), odnosno godišnjoj od 9 540 pretraga na svim uređajima u Hrvatskoj. Svakodnevno nam se javljaju pacijenti iz cijele Hrvatske koji trenutno čekaju na taj dijagnostički pregled bilo na KBC-u Zagreb ( cca dva tjedna) ili Poliklinici Medikol. Iz te poliklinike smo obaviješteni da trenutno na tu uslugu čeka 318 pacijenata i to na svim njihovim uređajima, a taj se broj povećava na dnevnoj razini. Tim pacijentima je odgovoreno da je kvota popunjena i da zasad ne primaju nove pacijente preko sustava HZZO-a. Takav pristup smatramo nedopustivim i diskriminirajućim. Mi doista ne želimo ulaziti u politiku zdravstva, pronalaziti najbolji odnos privatnog i javnog zdravstva niti biti bilo čiji zagovornici. Mi se nikakvom politikom ne bavimo. Nama je u fokusu samo onkološki pacijent i pravovremena i kvalitetna zdravstvena briga za takvoga pacijenta.

                     Kada smo u medijima pročitali da je jedna od prvih Vaših odluka dolaskom na funkciju Ministra zdravstva bila ukidanje famoznog programa „72 sata“ za onkološke pacijente nismo javno reagirali iako smo bili provocirani upitima. Smatrali smo da ste tu odluku donijeli kao liječnik i iz razumnih medicinskih a ne političkih osnova jer nam je jasno da svi onkološki bolesnici nemaju istu prirodu bolesti niti mogu svi imati logičan medicinski tretman unutar 72 sata. Iako smo za tu odluku  imali razumijevanja vjerovali smo da iza nje slijedi neka druga odluka ili program kojim će se svim onkološkim bolesnicima, jer to su najčešće najteži bolesnici, omogućiti najdjelotvornija  i najbrža zdravstvena skrb.  Vjerujem da uviđate da ovakvom praksom HZZO-a to nije slučaj i da ćete predložiti neko drugo rješenje na zadovoljstvo svih onkoloških pacijenata. Upravo zbog toga se ovim pismom obraćamo direktno Vama, a ne preko medija jer vjerujem da trebate imati priliku sagledati cijeli sustav i donijeti ispravne odluke. Jedino što trebate imati na umu je da onkološki pacijenti koji čekaju potrebnu dijagnostičku obradu nemaju puno vremena što kao liječnik sigurno znate, a svi se mi možemo upitati da li sutra osobno ili preko neke bliske osobe možemo biti upoznati sa tom situacijom i kakvo bi onda mišljenje o tome imali.

 

Liste čekanja i PET CT pretrage u Hrvatskoj

Samo jedan primjer u Sloveniji na 2 aparata, odrade cca 5500 PET-ova na njihovih 2 miljuna stanovnika, uz napomenu da dobivaju i treću kameru u Mariboru ( uz poostojeće dvije u Ljubljani) u lipnju..

-ako izračunamo... to je 2750/god./na 1 mil.st.

-u RH ovom novom politikom ugovoreno 1866/god./1 mil. st.

U zemljama Europske unije porast +20% godišnje, a u Republici Hrvatskoj smanjenje -20% godišnje!?

Liste čekanja na MR postupak je od 8-12 mjeseci ovisno o županiji

 

U vjeri u pravovremenu reakciju u ovome slučaju, u više navrata tražili smo sastanak s vama, stojimo Vam na raspolaganju za bilo koji oblik suradnje a sve u smjeru brige za pacijente.

 

Udruga oboljelih od leukemije i limfoma Hrvatske

Emil Vibović, predsjednik udruge

Otvoreno pismo ministru zdravlja SMANJITE LISTE ČEKANJA